Mangán
A mangán olyan nyomelem, amely különösen fontos a különböző fehérjék működéséhez az emberi testben.
Jellemzői: Javítja a biotin, a B-vitamin és a C-vitamin felhasználását. Ezenkívül a mangán elengedhetetlen a csontok felépítéséhez, a tiroxin, a pajzsmirigy fő hormonjának képződéséhez, valamint nélkülözhetetlen az ételek hatékony emésztéséhez és felhasználásához. Támogatja az izomreflexeket is, megakadályozza az osteoporosis kialakulását, javítja a memóriát és csökkenti az idegi ingerlékenységet.
Ajánlott: Alkoholos, étkezési rendellenességekhez és alultápláltság esetén
Hiány tünetek: Étvágytalanság, fogyás, növekedési zavarok, fokozott érzékenység a fertőzéseknél, az idegrendszer betegségei
Természetes források: Dió, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, eper, tea