Hatóanyag Lexikon,Növényi olajok

Babérolaj

A babérszemek húsából nyert olaj a kozmetikában tisztító és regeneráló tulajdonságáért értékes. A híres Aleppo szappan alapvető összetevője. Hegesítő, összehúzó és antioxidáns hatást fejt ki a bőrön. A babérszemek húsából nyert növényi olaj, a kozmetikában tisztító és regeneráló hatásáért elismert. A híres Aleppo szappan alapvető összetevője. Hegesítő, összehúzó és antioxidáns hatást fejt ki. Ne tévesszük össze a nemesbabér illóolajjal, a babérmag olajjal vagy az olajos babérlevél macerátummal!

Előállítás módja: mechanikai eljárással vonják ki a babérszemek húsából (gyümölcséből)

Megjelenési forma: viszkózus, fél-szilárd, barnás-zöldes színű olaj, igen erős jellegzetes illattal

Megjegyzés: szobahőmérsékleten megszilárdul a flakonban; használat előtt helyezzük melegvízbe, hogy folyékonnyá váljon

Összetevők (INCI): Laurus nobilis fruit oil

A nemesbabér olaj tulajdonságai

  • fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő összetevőkben gazdag
  • tápláló, egyszeres és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz
  • bőrregeneráló tulajdonságú, elősegíti a hegesedést
  • bőrtisztító, baktériumellenes hatású
  • összehúzó és antioxidáns hatású
  • lágyító hatású, védi a bőrt a kiszáradástól
  • jótékony hatású a bőrproblémák esetén
  • gombásodás ellenes, parazitaellenes, elriasztja a rovarokat
  • tisztítja és csillapítja a fejbőrt, korpásodás ellenes hatású
  • a hideg eljárással (CP) készített szappanok készítésekor jó habosító

Miben segít

  • az irritált, ekcémás, pszoriázisos bőr ápolásában
  • az aknés, problémás bőr ápolásában
  • a sérült, atópiás, száraz az aknés bőr ápolásában
  • a fertőzött, gombásodott bőr, furunkulus (kelés) esetén hasznos
  • korpásodás ellen, irritált fejbőrre, zsíros hajra
  • a feszült izmok ellazítására és a reumás fájdalmak enyhítésére
  • az Aleppo típusú szappan készítéséhez (az olívaolajjal együtt)
  • a problémás bőrüeknek szánt CP szappan készítésében

Hogyan használjuk a kozmetikában

  • hatóanyagokban koncentrált olaj lévén, nem ajánlott tisztán, töményen használni a bőrre, csak hígítva, legfeljebb 50% arányban adagolva
  • használhatjuk összetevőként növényi olajokkal, illóolajokkal és különböző zsírban oldódó kivonatokkal keverve a arcbőr ápolására készített krémek, emulziók, maszkok összetevőjeként
  • test-, kéz- és lábápolásra készített krémek, emulziók, balzsamok és kenőcsök összetevőjeként
  • izomfájdalom és reumás fájdalmak csillapítására használt masszázsolajokba, krémekbe
  • emulgeálással készülő kompozíciókba a nemesbabér olajat a zsírfázisba foglaljuk
  • egy vagy több növényi olajjal kombinációban olajos szérumot vagy masszázsolajat készíthetünk
  • összetevőként hajmaszkokba, krémekbe, hajbalzsamba
  • szilárd samponok és CP szappanok összetevőjeként
  • a kínálatunkban megtalálható krémalapba és hajbalzsam alapba adagolható, 5% arányban
  • a melt & pour szappanokba 4%-ig adagolható

Még szintén kedvelheted...