A jód fontos nyomelem, amely testünknek szüksége van a pajzsmirigy működésének fenntartására. Az emberek általában eleget tudnak tenni napi jód szükségletüknek, mivel az asztali sót dúsítják jóddal, és a kiegyensúlyozott étrendnek köszönhetően.
Jellemzői: A jódra a testben főleg az életképes pajzsmirigyhormonok előállításához van szükség. A hormonok hírvivő anyagok, a test szinte minden sejtjében, szövetében és szervében szükségesek a normál anyagcserének stimulálására és fenntartására, valamint a sejtek, szövetek és szervek közötti információcserére.
Ajánlott: Terhes és szoptató nők, újszülöttek, gyermekek és serdülők
Hiány tünetek: Duzzanat a torok területén (a pajzsmirigy megnagyobbodása), nehéz légzés, nyelési nehézség, sípoló hang belégzéskor és kilégzéskor
Természetes források: Tengeri moszat, algák, jódban gazdag talajban termesztett zöldségek, hagyma, tenger gyümölcsei, jódozott só (tengeri só) természetes forrásai