Ásványi anyagok,Hatóanyag Lexikon

Magnézium

A magnézium túlnyomórészt a sejtek belsejében, és csak egy százaléka a vérszérumban (vérfolyadék vérsejtek nélkül). A test magnéziumának több mint fele a csontokban is található, ezért a magnéziumnak nagy jelentősége van a csontok egészségében, amelyet sajnos gyakran figyelmen kívül hagynak.

A magnézium (Mg) jellemzően hüvelyesekben, sötétzöld zöldségekben, diófélékben, teljes kiőrlésű gabonában és kakaóban található. Az ásványvíz szintén fontos magnéziumforrás lehet. A magnézium legalább 300 különböző enzimreakcióban játszik kulcsszerepet. A foszfátcsoportok átvitele, a koenzim A acilezése a zsírsav-oxidáció megindításában, valamint a foszfát és pirofoszfát hidrolízise mind olyan enzimreakciók, amelyekben a magnézium részt vesz. A magnézium segít szabályozni a szív neuromuszkuláris aktivitását. Kulcsszerepet játszik a normál szívritmus fenntartásában. Szükséges a megfelelő kalcium- és C-vitamin-anyagcseréhez is.

Jellemzői: A Mageesium részt vesz a kalcium, C-vitamin, foszfor, nátrium és kálium metabolizmusában, valamint a vércukorszint energiává történő átalakításában, szabályozza a testsejtek energiaellátását és pozitív hatással van a szív- és érrendszerre.

Ajánlott: Terhes és szoptató nők, versenyzős sportolók hasmenés, hányás és magas kalciumbevitel esetén

Hiány tünetek: Izomgörcsök, szédülés, fejfájás, hányinger, szabálytalan szívverés, érzékenység, mint például bizsergés vagy zsibbadásTermészetes források: Zöldségek, diófélék, zabliszt, gabonafélék, tej, banán, ásványvíz

Még szintén kedvelheted...