Hatóanyag Lexikon,Vitaminok

B12-vitamin – Kobalamin

A B12-VITAMINT csak mikroorganizmusok (például baktériumok) termelik, tehát a növényi ételek nem tartalmaznak kobalaminot. Ez is az oka annak, hogy a vegetáriánusok és vegánok nagyon gyakran szenvednek B12-vitaminhiányban.

Jellemzői: Védi az egész idegrendszert, segít az idegsejtek regenerációjában, biztosítja a jó koncentrációt és az egészséges agyat idős korban. Fontos szerepet játszik a test számos folyamatában. Például részt vesz a vörösvértestek képződésében, a genetikai anyagok DNS és RNS képződésében, és így a sejtek növekedésében és a sejtosztódásban. Ezenkívül biztosítja a fólsav felszívódását a sejtekben.

Ajánlott: Vegetáriánusok, vegánok, terhes nők és szoptató anyáknak, állandó stressz, megnövekedett szabad gyökök, fokozott alkoholfogyasztás, gyomor-bél rendellenességek, valamint a máj és a hasnyálmirigy károsodása esetén.

Hiány tünetek: Fáradtság, sápadtság, koncentrációs nehézség, idegesség, feledékenység

Természetes források: Hal, hús, tejtermékek, tojás

Még szintén kedvelheted...