Bőrfiatalítás

Orthomolekuláris vitamin enciklopédia

Vitaminok, funkcióik, előfordulásuk és a tápanyagok esetleges hiányának okai

Minden élőlénynek vitaminokra van szüksége a növekedéshez és az egészséghez. A test vagy egyáltalán nem tudja előállítani őket, vagy általában nem tudja elegendő mennyiségben előállítani őket, ezért el kell szívnia őket az ételektől. Minden vitaminnak meghatározott szerepe van. A test sok reakciója több vitamint igényel, és bármelyik hiánya vagy feleslege megzavarhatja egy másik funkcióját. Nincs ez másképp a bőrműködésével kapcsolatban sem. A megfelelő táplálékkal bevitt vitaminok nem csak szervezetünknek hasznos, hanem bőrünk egészségére is hatással van.

A következőben szeretném bemutatni a legfontosabb tápanyagokat és azok funkcióit, és megmutatom, hogy mely élelmiszerekben találhatók. Nem csak elkészítheti a tökéletes étkezési tervét, de láthatja azt is, hogy az étrend milyen hiányosságokkal rendelkezik. Az orvostudományban jelenleg ismert 20 vitamin közül 13 vitamint tartanak alapvető fontosságúnak az emberek számára.

A legtöbb ember számára biztosított a kellő mennyiségű makrotápanyag-ellátás, a vitamin-ellátás azonban nem. A táplálkozási szakemberek egy sor hiányról beszélnek: bár gazdag társadalomban élünk, a legtöbb ember vitamin-egyensúlya egyáltalán nem optimális. Nem csak táplálkozási hibákat kell hibáztatni, hanem olyan kockázati tényezőket is, mint a stressz, az alváshiány és a negatív környezeti hatások, mert növelik a vitaminigényt.

A-VITAMIN (RETINOL)

Az A-VITAMIN egy zsírban oldódó retinol, amelyet főként az állati táplálék tartalmaz, de karotinoidok formájában is felvehető, úgynevezett provitaminként. Ennek a vitaminnak a felhasználását a szervezetben megszakíthatja az alacsony zsírtartalmú ételek, a májkárosodás és az ösztrogénkészítmények használata.

Jellemzői: Elengedhetetlen a látás, a megfelelő növekedés és a szövetek differenciálódása szempontjából. Az A-vitamin kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, serkenti a nyálkahártya képződését, és a szervezet a fogyasztás után 3-5 órával felszívódik. Az A-vitamin fontos a növekedéshez, elősegíti a látást, növeli a fertőzéssel szembeni ellenállást és szabályozza a faggyú és az izzadságmirigy működését. Segít a bőr, a fogak, a haj, a vérsejtek és a nyálkahártyák felépítésében. Ez szintén nélkülözhetetlen az anyagcseréhez. Ezenkívül az A-vitamin megakadályozza az oxidációs folyamatokat a bőrön és, így a komedonok és az öregségi foltok nem alakulnak ki, vagy csak késve jelennek meg.

Ajánlott: Dohányosok, vegetáriánusok, magas alkoholfogyasztással, hashajtókat, fogamzásgátló tablettákat és antibiotikumokat szedőknek

Hiány tünetek: repedezett bőr, repedt ajkak, kiütés a szájban, szemfertőzések, piros és égő szem

Természetes források: Árpafű, vaj, káposzta, karotinoidok (növényi eredetű, a szervezet A-vitaminná alakítja), sárgarépa gyökér, tojássárgája, hal, gotu kola, máj, retinol (kész A-vitamin, állati eredetű, alkoholos forma), retinil-palmitát (észter) retinol formája, az észter túlsúlyban van a halmájolajokban), spirulina, tej.

B1-VITAMIN (TIAMIN)

A vitamint hangulat VITAMINNAK is nevezik, mert erõsíti az idegeket és hangulatjavító. Ha kb. 14 napig a B1-vitamint már nem juttatják a szervezetbe, a tartalékok 50% -a kimerül. A tiamin vízben oldódik és érzékeny a hőre, kb. 40%-a pusztul el a főzés során.

Jellemzői: Kulcsfontosságú szerepet játszik a test anyagcsere-ciklusában az energiatermelés érdekében; segíti a szénhidrátok emésztését; elengedhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szív normális működéséhez; stabilizálja az étvágyat; elősegíti a növekedést és a jó izomtónust. A B1-vitamin feltétlenül szükséges a szénhidrátok elégetéséhez. Mivel az agy és az idegsejtek a szénhidrátokból származó energiára támaszkodnak, a hiány különösen az agy és az ideg minden funkcióját érinti. Szükséges továbbá a szénhidrátok zsírrá történő átalakításához.

Ajánlott: Serdülők, terhes nők, szoptató anyák, kemoterápia, rendszeres alkoholfogyasztás, fogamzásgátló tabletták vagy antibiotikumok szedése mellett.

Hiány tünetek: Izom- és idegrendszeri rendellenességek, bizsergés a karokban és a lábakban, ödéma

Természetes források: Spárga, marhavese, marhamáj, sörélesztő, barna rizs, szárított hüvelyesek, garbanzo bab, gotu kola, vesebab, bárány, tej, tengeri bab, dió, sertés, baromfi, rizskorpa, rozs, lazac, szójabab, spirulina, napraforgómag, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő. Tiamin-hidroklorid, tiamin-mononitrát.

B2-VITAMIN (RIBOFLAVIN)

A B2-VITAMINT népszerûen növekedési VITAMINNAK nevezik. Bár nagyon érzékeny a fényre, nagyon hőstabil, így főzés közben nem pusztul el.

Jellemzői: Szükséges a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcseréhez; segíti az antitestek és a vörösvérsejtek képződését; fenntartja a sejtek légzését; szükséges a jó látás, a bőr, a körmök és a haj fenntartásához; enyhíti a szem fáradtságát; elősegíti az általános egészségi állapotot. Központi szerepet játszik az anyagcserében. Támogatja a fehérjék, zsírok és szénhidrátok energiává történő átalakulását. Támogatja a B6-vitamin és a niacin feladatait is.

Ajánlott: Terhes nők, dohányosok, idős emberek, lázas, kemoterápiás, antibiotikumokat és fogamzásgátló tablettát szedőknek.

Hiány tünetek: Bőrgyulladás a szájban, az ajkakon és a nemi szervekben, bőrrepedések, repedt, száraz ajkak és körmök, gyors szemfáradtság, fényérzékenység

Természetes források: Mandula, spárga, árpafű, sörélesztő, sajt, csirke, tojás, zöld leveles zöldségek, máj, hús, tejtermékek, szerves húsok, borsmenta levelek, Senna levelek, spirulina, búzacsíra.

B3-VITAMIN (NIACINAMID, NIKOTINSAV)

A niacinamid, a nikotinamid niacinból készül. A niacinamid-aszkorbát a niacinamid és az aszkorbinsav komplexe. A niacin triptofánból képződik a szervezetben. A B3-VITAMINT terápiásán használják zsír anyagcsere rendellenességek és szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, mivel csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, és növeli a HDL-koleszterinszintet. Magas vérnyomás vagy migrén kezelésére alkalmazzák.

Jellemzői: Javítja a keringést és csökkenti a vér koleszterinszintjét; fenntartja az idegrendszert; segíti a fehérje, a cukor és a zsír anyagcseréjét; csökkenti a magas vérnyomást; növeli az energiát az élelmiszerek megfelelő felhasználása révén; megakadályozza a pellagra; segít fenntartani az egészséges bőr-, nyelv- és emésztőrendszert. Részt vesz a szénhidrát-, fehérje- és zsírmetabolizmusban, az energiatermelésben, valamint a méregtelenítésben és az antioxidáns rendszerekben. Elősegíti a memóriát és a koncentrációt. Fontos szerepet játszik a bőr, izmok, idegek és a DNS regenerációjában

Ajánlott: Szoptatós anyáknak, nehéz fizikai munkát végzőknek és láz esetén.

Hiány tünetek: Dermatitis, a bőr és a nyálkahártya gyulladása, viszketés, bőrpír és a bőr fájdalmas megvastagodása, bizsergés és zsibbadás a végtagokban

Természetes források: Marhamáj, sörélesztő, csirke fehérhús, szemfény, lázvirág, hal, zöld leveles zöldségek, laposhal, komlóvirág, sovány hús, hüvelyesek, máj, tej, dió, földimogyoró, sertéshús, baromfi, vörösmálna levelek, lazac, napraforgómag , kardhal, tonhal, pulyka, borjú.

B5-VITAMIN (PANTOTÉNSAV)

A B5-VITAMIN az A-koenzim prekurzora, amely központi szerepet játszik az anyagcserében. A B5-vitamint jogosan tekintik bőr-vitaminnak.

Jellemzői: Részt vesz a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiájának felszabadításában, segíti a vitaminok felhasználását; javítja a test stresszel szembeni ellenállását; segít a sejtek felépítésében és a központi idegrendszer fejlődésében; segíti a mellékveséket, antitestek építésével küzd a fertőzésekkel. Felgyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a bőrirritációt és ellensúlyozza a bőrpír kialakulását. Emellett növeli a bőr saját nedvességtartalmának és kötőképességének képességét a mélyebb bőrrétegekben is. Az is fontos, hogy a zsírt és a cukrot energiává alakítsák, és a többi B-vitaminnal együtt biztosítja az életerőt, a koncentrálódási képességet, az egészséges bőrt.

Ajánlott: Terhes és szoptató nők, cukorbetegek, bélbetegek, dialízisbetegek, alkoholisták, nehéz fizikai munkát végzőknek és láz esetén.

Hiány tünetek: Dermatitis, bőr- és nyálkahártya-gyulladás, viszketés, bőrpír, depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, vérszegénység, gyomorfájdalom, immunhiány, rossz keringés.

Természetes források: Marhamáj, sörélesztő, csirke fehérhús, szemfény, lázvirág, hal, zöld leveles zöldségek, laposhal, komlóvirág, sovány hús, hüvelyesek, máj, tej, dió, földimogyoró, sertéshús, baromfi, vörösmálna levelek, lazac, napraforgómag , kardhal, tonhal, pulyka, borjú.

B6-VITAMIN (PIRIDOXIN)

A B6-VITAMIN a piridoxál, a piridoxamin és a piridoxin három származékából áll. Nemzetközileg csak „piridoxin” néven ismerik. A B6-vitamin szükséglet növekszik a növekvő fehérjebevitel mellett.

Jellemzői: Az aminosavak szintéziséhez és lebontásához szükséges, a fehérje építőkövei; segíti a zsír- és szénhidrát-anyagcserét; segíti az antitestek képződését; fenntartja a központi idegrendszert; segíti a menstruáció előtti nők felesleges folyadékának eltávolítását; elősegíti az egészséges bőrt; csökkenti az izomgörcsöket, a lábgörcsöket, a kéz zsibbadását, a kéz hányingerét és merevségét; segít fenntartani a szervezet megfelelő nátrium- és foszfor-egyensúlyát. Fontos szerepet játszik a fehérje anyagcserében, védi az idegkárosodást, csökkenti az oxálsav kiválasztását a vesén keresztül, és ezzel megakadályozza a vesekő kialakulását.

Ajánlott: Idős emberek, terhes nők, szoptató anyák, kávé- és teafogyasztók, stressz és fokozott stressz esetén.

Hiány tünetek: Bőrgyulladás a szájban, az ajkakon és a nemi szervekben, bőrrepedések, repedt, száraz ajkak és körmök, gyors szemfáradtság, fényérzékenység

Természetes források: Avokádó, banán, korpa, kenyér, sörélesztő, sárgarépa, csirke, kukorica, hal, mogyoró, laposhal, sonka, hering, hüvelyesek, lencse, máj, földimogyoró, rizs, lazac, garnélarák, szójabab, napraforgómag, pisztráng, tonhal, dió, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék.

B7-VITAMIN (BIOTIN, H-VITAMIN)

Mint minden B-vitamin, a BIOTIN az enzimek alkotóeleme, ezért részt vesz az emberi anyagcserében.

Jellemzői: Elősegíti az egészséges idegeket, bőrt és izmokat; koenzim a glükóz metabolizmusában és a zsírszintézisben. A fehérje, a folsav, a pantoténsav és a B-12-vitamin hasznosításának elősegíti az egészséges hajat. A biotinfüggő enzimek feldolgozzák a makroelemeket (szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket), hogy a test ezeket a komponenseket felhasználhassa. Ily módon a biotin támogatja az energiacserét. Fenntartja és elősegíti a vérsejtek, a faggyúmirigyek, az idegszövet, a bőr, a köröm és a haj növekedését, normalizálja a vércukorszintjét és megakadályozza a terhességi cukorbetegséget.

Ajánlott: Hangulatcsökkenés, depresszió, hányinger, gyengeség és székrekedés esetén hashajtók, antibiotikumok, szulfonamidok és fogamzásgátló tabletták szedése esetén.

Hiány tünetek: halványszürke bőr, a bőr és a nyálkahártya gyulladása, ekcéma, törékeny körmök, hajnövekedési zavarok, kopaszodás, hajhullás, anorexia.

Természetes források:  Sörélesztő, barna rizs, bulgur búza, vaj, borjúmáj, kesudió, gabonafélék, sajt, csirke, tojássárgája, tojás, zöldborsó, vese, lencse, máj, makréla, hús, tej, dió, zab, földimogyoró, szójabab, hasított borsó, napraforgómag, tonhal, dió.

B9-VITAMIN (FOLSAV)

A folsavhiány Európában és Észak-Amerikában a leggyakoribb vitaminhiány. A folsav a terhesség alatt négy-ötször gyorsabban ürül ki. Tehát a terhes nőnek ellenőriznie kell, hogy elegendő mennyiségű folsavat fogyaszt-e, mivel a folsav-hiány esetén jelentősen növekszik a rendellenességek és vetélések kockázata. Végül, de nem utolsósorban, a gyakori alulellátás annak is köszönhető, hogy a folsav nagyon érzékeny a hőre, és tartalmának akár 80%-át elveszti főzés közben.

Jellemzői: Szükséges a DNS és RNS szintéziséhez, amely elengedhetetlen az összes testsejt növekedéséhez és szaporodásához; elengedhetetlen a vörösvértestek képződéséhez a csontvelőre gyakorolt ​​hatása révén; segíti az aminosav-anyagcserét. A folsav központi szerepet játszik az anyagcserében. Különösen részt vesz a sejtosztódási folyamatokban (növekedés, gyógyulás, regeneráció) és a genetikai anyag (DNS) képződésében.

Ajánlott: Terhes nők, szoptató anyák, dohányosok, ha betegek és olyan gyógyszereket szednek, mint például dilantin (fenitoin), szulfonamidok, fenobarbitál és aszpirin, valamint megnövekedett C-vitamin-bevitel (napi 2000 mg).

Hiány tünetek: Hajhullás, a szájnyálkahártya változásai, depresszió, idegrendszeri rendellenességek, hasmenés, sápadt, fáradt, gyenge bőr, szájkiütés, hajnövekedési zavarok

Természetes források:  Árpa, bab, cékla, sörélesztő, borjúmáj, sötétzöld leveles zöldségek, endívia, tojássárgája, gyümölcs, garbanzo bab, lencse, narancslé, borsó, rizs, szójabab, hasított borsó, hajtások, búzacsíra, teljes kiőrlésű kenyér, élesztő.

B12-VITAMIN (KOBALAMIN)

A B12-VITAMINT csak mikroorganizmusok (például baktériumok) termelik, tehát a növényi ételek nem tartalmaznak kobalaminot. Ez is az oka annak, hogy a vegetáriánusok és vegánok nagyon gyakran szenvednek B12-vitaminhiányban.

Jellemzői: Segít a vörösvértestek kialakulásában és regenerálásában, ezáltal segít megelőzni a vérszegénységet; szükséges a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez; fenntartja az egészséges idegrendszert; elősegíti a gyermekek növekedését; növeli az energiát; szükséges a kalcium felszívódásához. Védi az egész idegrendszert, segít az idegsejtek regenerációjában, biztosítja a jó koncentrációt és az egészséges agyat idős korban. Fontos szerepet játszik a test számos folyamatában. Például részt vesz a vörösvértestek képződésében, a genetikai anyagok DNS és RNS képződésében, és így a sejtek növekedésében és a sejtosztódásban. Ezenkívül biztosítja a fólsav felszívódását a sejtekben.

Ajánlott: Vegetáriánusok, vegánok, terhes nők és szoptató anyáknak, állandó stressz, megnövekedett szabad gyökök, fokozott alkoholfogyasztás, gyomor-bél rendellenességek, valamint a máj és a hasnyálmirigy károsodása esetén.

Hiány tünetek: Fáradtság, sápadtság, koncentrációs nehézség, idegesség, feledékenység

Természetes források: Marhahús, kéksajt, agy, kagyló, tejtermékek, tojás, hal, lepényhal, szív, hering, vese, máj, májgörcs, makréla, tej, szardínia, kagyló, csattanó, svájci sajt.

C-VITAMIN (ASZKORBINSAV)

A C-vitamin nagy mennyiségben található a friss gyümölcsökben, különösen a citrusfélékben, de sok zöldségben is. Mivel a testben csak néhány órán keresztül marad aktív, naponta többször étkezés közben is pótolni kell.

Jellemzői: Elengedhetetlen az egészséges fogak, íny és csontok számára; segít a sebek, hegszövetek és törések gyógyításában; megakadályozza a skorbutot; ellenállást alakít ki a fertőzéssel szemben; segédeszközök a megfázás megelőzésében és kezelésében; erőt ad az ereknek; elősegíti a vas felszívódását. Szükség van a kollagén szintéziséhez, a szöveteket összetartó sejtek közötti “cement”. Ez az egyik legfontosabb antioxidáns tápanyag. Megakadályozza a nitrátok (dohányfüstből, szmogból, szalonnából, ebédhúsból és néhány zöldségből származó) rákkeltő anyagokká történő átalakulását. Dr. Linus Pauling, a C-vitamin legfontosabb hatósága szerint a C-vitamin 75% -kal csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A C-vitamin alapvető szerepet játszik a kollagén és az aminosavak felhalmozódásában, és támogatja a testet a vas felszívódásában. Késlelteti az öregedési folyamatot, növeli a sejt energiáját és felgyorsítja a sebgyógyulást. Gyengíti számos olyan anyag hatását, amely allergiát vált ki.

Ajánlott: A dohányosok, az idősek és a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek. Mivel a szén-monoxid elpusztítja a C-vitamint, a városlakóknak is több C-vitamint kell fogyasztaniuk. Az aszpirin bevétele után is javasolt az adag növelése, mivel az aszpirin megháromszorozza a C-vitamin kiválasztását.

Hiány tünetek: Gyulladt és vérző íny, késleltetett sebgyógyulás, ödéma, ízületi fájdalom, csökkent kollagénképződés.

Természetes források: cerola gyümölcs, aloe vera juice, fekete ribizli, brokkoli, kelbimbó, káposzta, paprika, karfiol, citrusfélék, citrusfélék, ribizli, grapefruit, guava, kelkáposzta, citrom, mangó, narancs, papaya, petrezselyem, burgonya, spenót, eper, édes paprika, édes burgonya, mandarin, paradicsom, vízitorma. Szorbit fermentálása.

D-VITAMIN (CALCIFEROL)

A D-VITAMIN számos olyan hormon prekurzora (provitamin), amelyek jelentősen befolyásolják a kalcium egyensúlyát, és amelyeket maga a test képez a napfény által. Ennek előfeltétele a bőr megfelelő expozíciója UV-fénnyel. A kolekalciferol iparilag előállítható a 7-dehidrokoleszterinre gyakorolt ​​ultraibolya fény hatására.

Jellemzők: Javítja a kalcium és a foszfor felszívódását és felhasználását; szükséges a csont és a fogak kialakulásához; stabil idegrendszert és normális szívműködést tart fenn. A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor felszívódásához, amelyek az erős csontokhoz és a fogakhoz szükségesek. Ezenkívül a D-vitamin részt vesz a fehérvérsejtek aktiválásában és reakciójában a fertőzésekben, elősegíti az immunsejtek fejlődését és ellenőrző funkciót vállal a sejtek fejlődésében.

Ajánlott: Csecsemők, gyermekek és idős embereknek, vegánok, akik nem esznek halat és tojást.

Hiány tünetek: Fáradtság, koncentrációs nehézség, rossz hangulat, alvászavarok, idegesség, ingerlékenység, hátfájás vagy térdfájdalom, gyenge izmok, törékeny körmök, fehér foltokkal.

Természetes források: Vaj, tőkemájolaj, tojás, laposmájolaj, hering, makréla, hús, tej, lazac, szardínia.

E-VITAMIN (TOKOFEROL)

Megvédi a sejtszerkezeteket, valamint más testszerkezeteket, mint például a hormonokat, zsírsavakat és enzimeket a szabad gyököktől, és ezért fontos antioxidáns. Az iparilag előállított E-vitamin természetes eredetű és ehető növényi olajtermékek molekuláris desztillációjával nyerhető.

Jellemzői: Fő antioxidáns tápanyag; késlelteti a sejtek öregedését az oxidáció miatt; oxigént juttat a vérbe, amelyet aztán a szívbe és más szervekbe szállítanak; enyhítve ezzel a fáradtságot; segíti a sejtek táplálékát; erősíti a kapilláris falakat és megakadályozza a vörösvérsejtek pusztító mérgeket; megakadályozza és feloldja a vérrögöket; az orvosok a sterilitás, az izomdisztrófia, a vérfalban lévő kalcium-lerakódások és a szívbetegségek megelőzésében is alkalmazzák. Az E-vitamin az oxigént biztosítja a testnek, megakadályozza a bőrzsír oxidációját, szabályozza a hormon-egyensúlyt, védi a légutakat a szennyező anyagok által okozott káros hatásoktól, szabályozza a vér koleszterinszintjét, megakadályozza a vérrögök kialakulását és feloldja a meglévőket.

Ajánlott: Dohányosoknak, rendszeres alkoholfogyasztás esetén, cukorbetegségre, gyulladásos betegségekre, telítetlen zsírok fokozott bevitelére, valamint hashajtók és vér lipidszámlálók bevételére.

Hiány tünetek: oxidatív bőrkárosodás (sejtek öregedése, öregségi foltok), komedonok, bőr oxigénhiánya, kiszáradt, fáradt, ráncos bőr

Természetes források: Mandula, barackolaj, kukorica, kukoricaolaj, gyapotmagolaj, tojás, mogyoró, leveles zöldségfélék, margarin, tej, diófélék, pálma, mogyoróolaj, sáfrány, magvak, szója, napraforgómag, dió, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona.

K-VITAMIN (FITOMENADION)

Fontos szerepet játszik a vér folyékonyságának fenntartásában, és az aminosavakkal együtt részt vesz az érrendszer kialakításában.

Jellemzői: A K-vitamin elengedhetetlen a véralvadási mechanizmushoz, amely megvédi a testet a vérzéstől a halálig a vágások, sebek és belső vérzések következtében. Szükség van a protrombin szintézisére, amely fehérje átalakítja a vérben keringő oldható fibrinogént nagyon oldhatatlan fehérjévé, a fibrinnek, amely a vérrög fő alkotóeleme. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a karboxi-glutamil-maradékok előállításában az aminosavból, a glutaminsavból. Védi az artériákat a kalcium lerakódásoktól, aktiválja a májban a koagulánsok inaktív prekurzorait és szabályozza a vér alvadási képességét.

Ajánlott: Azoknak az emberek, akik idejük nagy részét zárt helyiségekben töltik, osteoperosisban, ízületi gyulladásban, cukorbetegségben és más krónikus betegségekben szenvednek.

Hiány tünetek: Szövet- és érrendszeri gyengeség, szakadt erek, gyakori vérzés az orrból és az ínyből.

Természetes források: A K1-vitamin természetesen megtalálható a növényekben. A K2-vitamint az emberek bélrendszerében lévő baktériumok szintetizálják. A K3-vitamint ipari alkalmazásokhoz szintetizálják, amely a szervezet bélrendszerében K2-vitaminná alakítható. A K1-vitamin természetes forrásai brokkoli, káposzta, spenót, saláta, fehérrépa-zöld, zöld tea, marhamáj, tojássárgája, teljes kiőrlésű zab, szójabab, burgonya, vaj, sajt, spárga, paradicsom. A K2-vitamin forrásai az ileumban és a jejunumban található baktériumflóra.

P-VITAMIN (BIOFLAVONOIDOK)

Fenntartja a sejtek és a kapillárisok falakkal szembeni ellenálló képességét, megakadályozza a véraláfutást, és fokozza a C-vitamin hatását a szervezetben, segíti a vérzéseket és a hasadékok repedéseit, valamint védőgátat épít a fertőzések ellen. Természetes vírusellenes, gyulladáscsökkentő és allergiaellenes tulajdonságokat biztosít.

P-vitamin források: Sárgabarack, kéreg, fekete ribizli, kék és piros bogyós gyümölcsök, hajdina, cseresznye, bodza, gyümölcsök, szőlő, grapefruit, fokhagyma, zöld tea, zöld zöldségek, galagonya bogyó, zsurló, citrom, dió, olaj, narancs, hagyma, paprika, aszalt szilva , csipkebogyó, szójabab, citrusfélék héja és pásztortáska.

KOLIN (B-VITAMIN CSOPORT)

Nagyon fontos a zsír és koleszterin felhalmozódásának szabályozásában a szervezetben; megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban; megkönnyíti a zsírok mozgását a sejtekben; segít a vese, a máj és az epehólyag szabályozásában; fontos az idegátvitel szempontjából; segít javítani a memóriát.

Kolin források: Sörélesztő, káposzta, borjúmáj, karfiol, kaviár, tojássárgája, garbanzo bab, zöldbab, lecitin, lencse, máj, rizs, szójabab, hasított borsó, búzacsíra.

INOZIT

A lecitin képződéséhez szükséges; segédanyagok a zsírok lebontásában; segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét; segít megelőzni a haj elvékonyodását.

Inozit források: Bab, agy, sörélesztő, borjúmáj, sárgadinnye, citrusfélék (a citrom kivételével), garbanzo bab, szív, vese, lecitin, hüvelyesek, lencse, máj, melasz, dió, zab, sertéshús, rizs, borjúhús, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák.

BÉTA-KAROTIN

Szükséges a test szöveteinek növekedéséhez és helyreállításához; segít fenntartani a sima, puha, betegségektől mentes bőrt; segít megvédeni a száj, az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját, ezáltal csökkentve a fertőzésekre való hajlamot; véd a légszennyező anyagokkal szemben; ellensúlyozza az éjszakai vakságot és a gyenge látást; segíti a csontok és a fogak kialakulását. A jelenlegi orvosi kutatások azt mutatják, hogy a béta-karotinban gazdag ételek segítenek csökkenteni a tüdőrák és egyes szájüregi daganatok kockázatát. A halmájolajból származó A-vitaminnal ellentétben a béta-karotin nem mérgező.

Béta-karotin források: Sárgabarack, brokkoli, sárgarépa, dinnye, pálmaolaj, papaya, tök, spenót, paradicsom.

PABA (PARA-AMINO-BENZOESAV)

Segíti az egészséges baktériumokat a folsav termelésében; segíti a vörösvértestek képződését; napvédő tulajdonságokat tartalmaz; segíti a pantoténsav asszimilációját; visszaadja a haj természetes színét.

PABA források: Korpa, sörélesztő, barna rizs, tojás, hal, vese, lecitin, máj, melasz, földimogyoró, szójabab, napraforgómag, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona, joghurt.

ORTHOMOLEKULÁRIS BŐRÉPÍTŐ TERÁPIA – SKIN BOOSTER KEZELÉSEK

Időpontfoglalás: 30/4955-255
Palatinus Kozmetika Kecskemét, Akadémia krt. 32.

ELŐTTE-UTÁNA EREDMÉNYEK:

SZÉPSÉGMARKETING ÍGÉRETEK HELYETT VÁLASZD A TUDOMÁNY ALAPÚ KOZMETOLÓGIÁT: PALATINUS KOZMETIKA WEBSHOP

ÖREGEDÉSGÁTLÁS & KOLLAGÉNSTIMULÁLÁS ÉRETT BŐRÖK SZAKSZERŰ ápolása professzionális kozmetikumokkal:

Még szintén kedvelheted...