Bőrfiatalítás

Orthomolekuláris ásványi anyag enciklopédia

Ásványi anyagok funkciói, előfordulása és a tápanyagok esetleges hiányának okai:

Az ásványi anyagok olyan nélkülözhetetlen szervetlen tápanyagok, amelyeket a test nem tud előállítani, és ezeket a szervezetbe naponta táplálékfelvétel útján kell bejuttatni. Jelentősen részt vesznek a sejtnövekedésben. Alapvető szerepet játszanak az élelemből származó energiatermelésben, mivel ásványi anyagok nélkül a vitaminok nem tudnak működni, és a szervezetben sem tud felszívódni. A megfelelő adagolás minden esetben meghatározó az elvárt  funkció szempontjából: Mind a hiány, mind a túladagolás veszélyes lehet. Példák: arzén- vagy szelénmérgezés. Ezért minden ásványi anyagot megfelelő mennyiségben kell hozzáadni.

BÓR (B)

A menopauza tüneteinek segítésére, valamint az egészséges csontok fenntartására szolgál, ezért affinitása a kalciumhoz és a magnéziumhoz.

Bór források: Zöld leveles zöldségek, diófélék, szemek, sör, almabor, bor, aszalt szilva, datolya, mazsola, méz, diófélék, friss gyümölcsök, például szőlő és körte, bab.

CINK (ZN)

A cink közlekedési rendőrként viselkedik, aki irányítja és figyeli az összes fizikai folyamat megfelelő működését, az enzimrendszer ellenőrzését és a sejtek tevékenységét. Ennek megfelelően sokféle módon befolyásolja a szervezetet. 

Jellemzői: A cink fontos a B-komplex vitaminok felszívódásában és működésében. Szükséges a fehérjeszintézishez, a kollagénképződéshez, az egészséges immunrendszerhez és a testnek a sebekből történő gyógyulási képességéhez. A cink felszívódik a vékonybélben, és a májban, a szemekben, a vesékben, a hasnyálmirigyben, a csontokban, az izmokban, a prosztata mirigyben, a spermiumokban, a körmökben, a bőrben, a hajban és a fehérvérsejtekben tárolódik. A cink gátolja az 5-alfa-reduktázt abban, hogy a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítsa át, a tesztoszteron olyan formájává, amely elősegíti a prosztata növekedését. A cink növeli a tesztoszteront és a spermiumok számát. Ha cinkhiány áll fenn, a nemi vágy csökken a cink megőrzése érdekében (a cink spermában koncentrálódik). A cink részt vesz a fehérjeszintézisben, az izmok összehúzódásában, az inzulin képződésében, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a DNS szintézisében, az agy működésében. A cink hozzájárul a neurotranszmitterek felszabadításához, részt vesz a sejtosztódásban és a DNS építésében, védi a testsejteket a szabad gyököktől és a nehézfémek mérgezéseitől, támogatja a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontását, szabályozza a sav-bázis egyensúlyt a vérben és elengedhetetlen részt vesz a nemi, növekedési és pajzsmirigyhormonok kialakulásában. Az ízét, a bőrt és a szemet is befolyásolja.

Ajánlott: Terhes nők, szoptató nők, sportolók, cukorbetegek, rákos betegek, fertőzésekkel, krónikus máj- vagy vesebetegségekkel, valamint magas foszfor- és kalciumbevitel mellett

Természetes források: Bab, marhahús, fekete áfonya gyümölcs, fekete hevederes melasz, sörélesztő, buchu levelek, paprika gyümölcs, csirkeszív, rák, tojássárgája, hal, hering, bárány, hüvelyesek, máj, juharszirup, húsok, tej, osztriga, földimogyoró, sertéshús , baromfi, tökmag, koponyafű gyógynövény, tenger gyümölcsei, szezámmag, szójabab, napraforgómag, pulyka, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona, élesztő.

FLUORID (F)

Ellenállást kölcsönöz a fogszuvasodásnak. A fluor szinte minden szövetben jelen van, különösen a fogakban és a csontokban. Felszívódik a belekben, a véráramban szállítja, a fogakban és a csontokban tárolja. A fluor növeli a kalcium biohasznosulását és elősegíti a szájban lévő savak pufferelését. Segít megelőzni a gyermekek fogszuvasodását; Zavarja a fog plakkot okozó baktériumok növekedését és fejlődését.

Fluorid források: Fluoridos víz, alma, borjúmáj, sajt, tőkehal, tojás, vese, hús, lazac, szardínia, tenger gyümölcsei, tengeri moszat, nátrium-fluorid, tea, fogkrém, alga.

FOSZFOR (P)

A foszfor fontos, hogy egyensúlyban maradjon a kalciummal és a magnéziummal. Szerepet játszik a szervezet minden anyagcsere-reakciójában, és fontos a zsírok, szénhidrátok és fehérjék metabolizmusában a megfelelő növekedés és energiatermelés érdekében. A foszfor a belekben felszívódik, a véráramba szállítódik, és a csontokban és a fogakban tárolódik. A bevitt foszfor 70%-a felszívódik.

Foszfor források: Marhahús, korpa, káposzta gyógynövény, sajt, kukorica, kakaó, gyapotmag, tejtermékek, kutyafű, tojás, hal, gyümölcs, fokhagyma, hüvelyesek, máj, hús, dió, földimogyoró, baromfi, tökmag, rizslakk, tökmag, szóda, szójabab, napraforgómag, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona.

JÓD (I)

A jód fontos nyomelem, amely testünknek szüksége van a pajzsmirigy működésének fenntartására. Az emberek általában eleget tudnak tenni napi jód szükségletüknek, mivel az asztali sót dúsítják jóddal, és a kiegyensúlyozott étrendnek köszönhetően.

Jellemzői: A jód fontos a pajzsmirigy fejlődésében és megfelelő működésében. Segít a zsírok metabolizmusában, elősegíti a növekedést és szabályozza az energiatermelést. Felszívódik a bélrendszerben, és a véráramon keresztül a pajzsmirigybe szállítja, ha jódosodik és tiroxinná alakul. A jód elengedhetetlen a szénhidrátok, a haj, a mentális egészség, a körmök felszívódásához, a koleszterin megfelelő egyensúlyához, a megfelelő anyagcseréhez, a bőrhöz, a beszédhez, a fogakhoz, a karotin A-vitaminná történő átalakulásához és a fehérje riboszómák általi szintéziséhez. A jódra a testben főleg az életképes pajzsmirigyhormonok előállításához van szükség. A hormonok hírvivő anyagok, a test szinte minden sejtjében, szövetében és szervében szükségesek a normál anyagcserének stimulálására és fenntartására, valamint a sejtek, szövetek és szervek közötti információcserére.

Ajánlott: Terhes és szoptató nők, újszülöttek, gyermekek és serdülők

Hiány tünetek: Duzzanat a torok területén (a pajzsmirigy megnagyobbodása), nehéz légzés, nyelési nehézség, sípoló hang belégzéskor és kilégzéskor

Természetes források: Spárga, mángold, tőkehal, tőkehalmájolaj, dulse, fokhagyma, foltos tőkehal, hering, jódozott sók, ír moha, moszat, limabab, homár, gomba, osztriga, lazac, tengeri só, tenger gyümölcsei, tengeri moszat, szezámmag, garnélarák, szójabab, spenót, tök, napraforgómag, fehérrépa.

KÁLCIUM (CA)

A kálcium az emberi testben nagyobb mennyiségben található, mint bármely más ásványi anyag. A méretétől, korától és a kalciumellátástól függően akár 1,4 kg kalcium is tárolható az emberi testben. A testben található kalcium 99%-a csontokat és fogakat képez. A kalcium többi része a plazmában található.

Jellemzői: A kalcium a test sokféle funkciójához szükséges, a csontoktól a véralvadásig, az izmokig, a csontok kialakulásához és fenntartásához, a fogak és az egészséges íny fejlődéséhez, a véralvadáshoz, stabilizálja a test számos funkcióját, és úgy gondolják, hogy segíteni a bélrákban. Természetes nyugtató és nyugtató hatása van, és szükséges a rendszeres szívverés fenntartásához és az idegi impulzusok továbbításához. Segít a koleszterinszint csökkentésében, az izomnövekedésben, az izomgörcsök megelőzésében és a normális véralvadásban.
Ezenkívül segít a fehérje strukturálásában a DNS-ben és az RNS-ben. Energiát szolgáltat, lebontja a zsírokat, fenntartja a sejtmembrán megfelelő áteresztőképességét, elősegíti a neuromuszkuláris aktivitást és segít megőrizni a bőr egészségét. A kalcium megakadályozza az ólom felszívódását a csontban.
A kalcium, fő feladata, hogy kemény szövetet képezzen a testben. Ez alapvető fontosságú a csontok és fogak kialakulásához, növekedéséhez és regenerálódásához. Ez szintén nélkülözhetetlen a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ha a vér pH-ja egy bizonyos határ alá esik, akkor kalcium szabadul fel a csontokból, hogy kiegyenlítse a vér pH-ját, és ezzel megakadályozza a vér elsavasodását. Ez a folyamat elengedhetetlen, mert a vér pH-ja többek között az oxigén szállítására is hatással van a vérsejtek felhasználásával.

Ajánlott: Terhes és szoptató nők, csecsemők, gyermekek, serdülők, idősek

Hiány tünetek: Száraz bőr, ekcéma, viszketés a bőrön, szívproblémák, rossz vérkeringés, törékeny körmök, hajhullás, fokozott fogszuvasodás, szürkehályog, alvászavarok

Természetes források: Mandula, brazil dió, brokkoli, buchu levelek, káposzta, szentjánoskenyér, kaviár, sajt, gallérok, tejtermékek, pitypang levelek, dulse, füge, filber, zöld leveles zöldségek, kelkáposzta, moszat, tej, melasz, mustárzöld, zab, petrezselyem , pau d’arco kéreg, aszalt szilva, lazac, szardínia, tenger gyümölcsei, szezámmag, garnélarák, szójabab, tofu, fehérrépa, valerianus gyökér, fehér tölgy kéreg, joghurt.

KÁLIUM (K)

A kálium egy elektrolit, amely a nátriummal együtt szabályozza a test víz egyensúlyát és a szívritmust, a kálium pedig a sejtekben hat, a nátriumon kívül.

Jellemzői: A kálium fontos a sejteken belüli kémiai reakciókhoz, és szabályozza a tápanyagok sejtekbe történő átvitelét. A kálium segít a víz egyensúlyának és a folyadékeloszlásnak a sejtfalak mindkét oldalán történő szabályozásában. Ez egy elektrolit, amely a folyadék egyensúlyának, a normális szívverés és az idegátvitel fenntartásához szükséges. A kálium felszívódik a belekben, és a sejtekben és a vesékben tárolódik. A mellékvese esetén szükséges. A kálium fontos a megfelelő izomösszehúzódások, a normális vérnyomás, a növekedés, az idegi impulzusok, az egészséges bőr, a sejtek anyagcseréje és az enzimreakciók szempontjából. A kálium fokozza az anyagcserét. Hasznos a stroke megelőzésében. Antidepresszáns, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó. A kálium részt vesz a fehérjék építésében, aktiválja egyes enzimeket és átalakítja a szénhidrátokat energiává, és hozzájárul az anyagcserék eltávolításához. A test minden sejtje, szövete és szerve, különösen az agy, a káliumra támaszkodik a megfelelő működéshez.

Ajánlott: Alacsony vércukorszint, hosszú böjt, súlyos hasmenés, mentális és fizikai stressz

Természetes forrása: Mandula, sárgabarack, avokádó, banán, marhahús, korpa, brazil dió, sörélesztő, brokkoli, barna rizs, káposzta gyógynövény, kesudió, zeller gyógynövény, mángold, citrusfélék, tejtermékek, datolya, füge, hal, gyümölcs, fokhagyma, grapefruit gyümölcslé, zöld leveles zöldségek, guava, hüvelyesek, lencse, hús, tej, melasz, nektarin, dió, narancs, petrezselyem, paszternák, földimogyoró, őszibarack, sertéshús, burgonya, baromfi, mazsola, rizskorpa, szardínia, hínár, magvak, szójabab , spenót (friss), tök, napraforgómag, paradicsomlé, borjú, dió, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabona, jam.

KÉN (S)

A kén a cisztein, a cisztin és a metionin aminosavakban található. A kén sok más biológiai struktúra mellett megtalálható a sejtekben, a hemoglobinban, a kollagénben, a keratinban, az inzulinban, a heparinban, a hajban, a bőrben, a körmökben is. A kén szükséges a kollagén szintetizálásához. Számos vitamin, köztük a tiamin, a biotin és a pantoténsav metabolizmusához szükséges. Sejtlégzéshez is szükséges. A kén a biotin, inzulin, glutation, tiamin, A. koenzim egyik alkotóeleme. Segíti a szénhidrát anyagcserét, segíti a méregtelenítést azáltal, hogy a toxinokat nem toxikus formákká alakítja. A kén segíti az epeváladékot a májban.

Kén források: Bab, kelbimbó, káposzta, kagyló, tejtermékek, tojás, hal, fokhagyma, hús, tej, hagyma, szójabab, taurin, fehérrépa, búza.

KLORID (CL)

Gyomorsav termelése és az idegi impulzusok továbbadása. Segít szabályozni a sejtek vízmérlegét, a sav-bázis egyensúlyt és az elektrolit egyensúlyt. Szükséges a sósav gyomorsav előállításához. Szükséges a B12-vitamin és a vas felszívódásához. Segít megállítani a gyomorba jutó mikroorganizmusok szaporodását. Aktiválja az amilázokat.

Klorid források: Étkezési só, tengeri só, moszat, olajbogyó, paradicsom, zeller.

KOBALT (CO)

A kobalt fontos elem a kobalamin vagy a B12-vitamin képződésében. Nem könnyen asszimilálódik a szervezetben, és a vörösvértestekben, a májban, a plazmában, a lépben, a vesében és a hasnyálmirigyben tárolódik. Elősegíti az RBC kialakulását. Aktiválja az enzimeket, egyes enzimekben helyettesíti a cinket.

Kobalt források: Répa zöldek, hajdina, káposzta, kagylók, dulse, füge, aranygomba, ír moha, moszat, vese, saláta, máj, tej, osztriga, pau d’Arco, sarsaparilla, spenót, vízitorma.

KRÓM (CR)

Stimulálja a glükóz metabolizmusában részt vevő enzimeket, és javítja az inzulin hatékonyságát a glükózhoz való viszonyában. Versenyez a vassal a fehérje szállítására a vérben, és részt vesz az RNS-fehérje megkötő képességében. A króm rosszul szívódik fel (5% biohasznosulás). A lépben, a herékben, a vesékben, a hasnyálmirigyben, a szívben, a tüdőben és az agyban tárolódik. Segít stabilizálni a nukleinsavakat (DNS és RNS) a strukturális változásokkal szemben. Serkenti a zsírsavak és a koleszterin szintézisét a májban.

Króm források: Almahéj, banán, marhahús, sör, fekete szalag melasz, sörélesztő, barnacukor, vaj, borjúmáj, sajt, csirke, kukorica, tejtermékek, szárított bab, tojás, hal, máj, hús, gomba, zabszalma, osztriga, héjas burgonya, tenger gyümölcsei, héjas hal, Stevia levelek, teljes kiőrlésű gabona.

LÍTIUM (LI)

Egyelőre nem tudni, hogy a lítium milyen sajátos funkciója miatt lehet alapvető tápanyag. Úgy gondolják, hogy stabilizálja a szerotonin átvitelét az idegrendszerben; befolyásolja a nátrium transzportját; és akár fokozhatja a limfocita (fehérvérsejtek) szaporodását és elnyomhatja a szuppresszor sejtek aktivitását, erősítve ezzel az immunrendszert. Azt is feltételezik, hogy a lítium valamilyen módon részt vesz a rák kialakulásában vagy a megelőzésben.

Lítium források: Cukornád, tengeri moszat, természetes ásványvizek, dohány. Kiegészítők: lítium-karbonát, lítium-klorid, lítium-citrát, lítium-szulfát.

MAGNÉZIUM (MG)

A magnézium túlnyomórészt a sejtek belsejében, és csak egy százaléka a vérszérumban (vérfolyadék vérsejtek nélkül). A test magnéziumának több mint fele a csontokban is található, ezért a magnéziumnak nagy jelentősége van a csontok egészségében, amelyet sajnos gyakran figyelmen kívül hagynak.

Jellemzői: Fontos szerepet játszik a szív neuromuszkuláris aktivitásának szabályozásában; fenntartja a normális szívritmust; szükséges a megfelelő kalcium- és C-vitamin-anyagcseréhez; a vércukrot energiává alakítja. A magnézium létfontosságú számos anyagcsere-funkcióhoz, például az enzimek aktiválásához a fehérje és a szénhidrátok megfelelő metabolizmusához az energiatermeléshez. Ez a csontok és a fogak alkotóeleme, és fontos a foszfor, a kalcium, a kálium, a nátrium, a B-komplex vitaminok, valamint a C- és E-vitamin metabolizmusához. A magnézium felszívódik a vékonybélben, és a D-vitamin szükséges a az ásványi anyag. Szükséges a tesztoszteron és a progeszteron előállításához. Elengedhetetlen a normális szívveréshez, az idegátvitelhez, a csontnövekedéshez, a testhőmérséklethez és az artériák egészségéhez. Magnézium, megfelelő egyensúlyban a kalciummal, fontos a neuromuszkuláris összehúzódások szempontjából, és létfontosságú a DNS és RNS termeléséhez. Hasznos a stroke megelőzésében. A Mageesium részt vesz a kalcium, C-vitamin, foszfor, nátrium és kálium metabolizmusában, valamint a vércukorszint energiává történő átalakításában, szabályozza a testsejtek energiaellátását és pozitív hatással van a szív- és érrendszerre.

Ajánlott: Terhes és szoptató nők, versenyzős sportolók hasmenés, hányás és magas kalciumbevitel esetén

Hiány tünetek: Izomgörcsök, szédülés, fejfájás, hányinger, szabálytalan szívverés, érzékenység, mint például bizsergés vagy zsibbadás

Természetes források: Mandula, árpa, feketerasz melasz, kékkék, sörélesztő, hajdina, ponty, kakaó, tőkehal, gyapotmag, füge, lepényhal, fokhagyma, zöld leveles zöldségek, laposhal, hering, írmoha, moszat, édesgyökér, limabab, hús, makréla, köles, melasz, csalán, dió, zabszalma, zab, őszibarack, földimogyoróvaj, földimogyoró, borsó, sügér, tenger gyümölcsei, szezámmag, garnélarák, csiga, szójabab, napraforgómag, kardhal, tofu, búza, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák.

MANGÁN (MN)

A mangán olyan nyomelem, amely különösen fontos a különböző fehérjék működéséhez az emberi testben.

Jellemzői: Kofaktor számos enzimrendszerben, beleértve azokat is, amelyek részt vesznek a csontképződésben, az energiatermelésben és a fehérje, szénhidrát és zsír anyagcseréjében. A kolin, a tiamin, a biotin, valamint a C- és E-vitamin felhasználásához elengedhetetlen. A vékonybélben felszívódik és a csontokban, a májban, a vesében, az agyalapi mirigyben és a hasnyálmirigyben tárolódik. A mangán szükséges a kolin-acetilkolin transzferhez, fokozza a simaizom ellazulását. Elősegíti a normális növekedést és fejlődést, a sejtek működését. A mangán elősegíti a mukopoliszacharidok előállítását, serkenti a koleszterin termelését, és a test számos enzimében társfaktor. Javítja a  biotin, a B-vitamin és a C-vitamin felhasználását. Ezenkívül a mangán elengedhetetlen a csontok felépítéséhez, a tiroxin, a pajzsmirigy fő hormonjának képződéséhez, valamint nélkülözhetetlen az ételek hatékony emésztéséhez és felhasználásához. Támogatja az izomreflexeket is, megakadályozza az osteoporosis kialakulását, javítja a memóriát és csökkenti az idegi ingerlékenységet.

Ajánlott: Alkoholos, étkezési rendellenességekhez és alultápláltság esetén

Hiány tünetek: Étvágytalanság, fogyás, növekedési zavarok, fokozott érzékenység a fertőzéseknél, az idegrendszer betegségei

Természetes források: Avokádó, árpa, bab, fekete áfonya gyümölcs, szeder, fekete szalag melasz, áfonya, korpa, barna rizs, hajdina, buchu levelek, gesztenye, szegfűszeg, kávé, tojássárgája, gyömbér, szőlőtőke, zöld leveles zöldségek, mogyoró, moszat, hüvelyesek, dió , zabpehely, földimogyoró, borsó, pekándió, ananász, vörös málnalevél, rizskorpa, rizspolír, tengeri moszat, magvak, spenót, dió, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék.

MOLIBDÉN (MO)

A molibdén fontos szerepet játszik 2 enzimatikus reakcióban. Ide tartoznak az aldehid-oxidáz, amely szükséges a zsírok oxidációjához, és a xantin-oxidáz, amely a vas mozgatásához szükséges a máj tartalékaiból és a nukleinsav húgysavvá alakításához (a vizelettel eliminált salakanyagok). A molibdén felszívódik a belekben, és a májban, a csontokban és a vesékben tárolódik. Szükséges a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, a zsírok és nukleinsavak anyagcseréjéhez, a nitrogén, a réz és a kén anyagcseréjéhez, valamint a sejtek normális működéséhez. Kofaktor a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, kéntartalmú aminosavak, nukleinsavak (DNS, RNS) és a vas metabolizmusában részt vevő enzimatikus rendszerekben. Segít megelőzni az üregeket. A rák megelőzése (nyelőcső, gyomor) segít méregteleníteni vagy eltávolítani a szervezetből a káros szulfitokat.

Molibdén források: Árpa, bab, hajdina, gabonafélék, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, lencse, lima bab, máj, hús, tej, szerves hús, borsó, napraforgómag, teljes kiőrlésű gabona, élesztő.

NÁTRIUM (NA)

A nátrium szükséges a test megfelelő vízháztartásához, a folyadék sejtfalakon átjutásához és a vér megfelelő pH-jához. A nátrium a káliummal együtt működik az extracelluláris folyadékegyensúly érdekében. A nátrium könnyen felszívódik a vékonybélben és a gyomorban, és a véren keresztül a vesékbe szállul, ahol kiszűrődik a testből. A nátrium fontos a gyomor megfelelő emésztéséhez, az idegműködéshez és az izomösszehúzódásokhoz. Elősegíti a vér oldhatóságát és elősegíti a szén-dioxid szervezetből történő tisztulását.

Nátrium források: Szardella, szalonna, marhahús, bologna, korpa, vaj, kanadai szalonna, kagyló, szarvasmarha, dulse, zöldbab, zöld olajbogyó, sonka, ír moha, moszat, margarin, hús, tej, baromfi, csipkebogyó, só, szardínia, tenger gyümölcsei, paradicsom.

RÉZ (CU)

A réz fontos asszisztens a testben. Szükséges a test színezékeinek, úgynevezett pigmenteknek és vörösvértesteknek az előállításához, melynek nagy része a csontban, a többi az izmokban, a belső szervekben és az agyban tárolódik.

Jellemzői: A réz felszívódik a belekben, és gyorsan átjut a véráramba. A májban, a vesében, a szívben, az agyban, az izmokban és a csontokban tárolódik. A réz elősegíti a csontok képződését, a vas hemoglobinná való átalakulását, és cinkkel és C-vitaminnal működik együtt az elasztrin előállításához. Szükséges az RNS, a foszfolipidek, a fehérje-anyagcsere és az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításához. A réz segít a tirozint pigmenté alakítani, amely színezi a bőrt és a hajat. Részt vesz a gyógyulási folyamatban, az ízben, az egészséges idegekben és a kollagén képződésében. A réz egyensúlyhiánya emeli a koleszterint azáltal, hogy tönkreteszi a megfelelő HDL-t az LDL-egyensúlyig. Kritikus a vas metabolizmusában; szerepet játszik a kötőszövet kialakulásában (azaz izom és erek); protein szintézis. Szükséges a vas felszívódásához és felhasználásához; elősegíti a C-vitamin oxidálódását és a C-vitaminnal együttműködve az elasztint képezi, amely az egész testben található elasztin izomrostok fő alkotóeleme; segíti a vörösvértestek képződését; segíti a csontok megfelelő kialakulását és fenntartását. Biztosítja a C-vitamin felhasználását, átalakítja a testben lévő vasat hemoglobinná, javítja a káros anyagok és kórokozók elleni védelmet, elősegíti a sebgyógyulást, megkönnyíti a vas felszívódását az ételekből, és részt vesz a csontok, a bőr és a haj építésében és hozzájárul az idegrostok kialakulásához.

Ajánlott: Cinkkészítmények hosszú távú bevitelével

Hiány tünetek: Pigment rendellenességek, sápadtság, fáradtság, gyengeség, nehéz légzés, rossz koncentráció

Természetes források: Lucerna, mandula, avokádó, sütőélesztő, árpa, bab, répagyökér, fekete bors, feketeragasztó melasz, brazil dió, brokkoli, kesudió, kakaó, rák, pitypanglevél, fokhagyma, szőlő, zöld leveles zöldségek, zöld olajbogyó, foltos tőkehal, mogyoró hering, méz, zsurló, lencse, máj, homár, melasz, gomba, kagyló, dió, zab, narancs, osztriga, földimogyoró, pekándió, retek, mazsola, zsálya, lazac, koponyasapka, tenger gyümölcsei, szezámmag, garnélarák, szójabab, napraforgómag, dió, búzakorpa, búzacsíra, fehér tölgyfakéreg, yucca. Réz-aszpartát, réz-glükonát (szájdezodorokban használják), réz aminosav-kelát, réz-szulfát.

STRONCIUM (SR)

A stroncium elengedhetetlen lehet a csontok megfelelő növekedéséhez. Segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.

Stroncium források: Növényi és állati eredetű élelmiszerek.

SZELÉN (SE)

Szerves vegyületként a szelén nélkülözhetetlen nyomelem. A szelén a test számos létfontosságú folyamatában vesz részt. Szelén nélkül sok hormonális és immunreleváns funkció nem lenne lehetséges. A szelénnek és az E-vitaminnak szinergetikus hatása van: Mindkét anyag együttesen növeli a másik hatékonyságát. Körülbelül 10-20 milligramm szelén tárolódik egy felnőtt ember testében. Ennek nagy része a vesében, a májban, az izmokban és a csontvázban tárolódik.

Jellemzői: A szelén egy antioxidáns, amely megvédi az E-vitamint a lebomlástól. A szabad gyökök megsemmisítésével segít az immunrendszer kiépítésében, és elősegíti az antitestek termelését. A szelén a belekben felszívódik, és a májban, a vesében és az izmokban tárolódik. Minél alacsonyabb a szelénbevitel, annál nagyobb a rákos megbetegedés. A szelén megerősíti a szív energiasejtjeit, ügyelve arra, hogy elegendő oxigént kapjanak. A szelén segít eltávolítani az arzént. Hasznos a stroke megelőzésében. Segít megvédeni az arzén, a kadmium és a higany hatásaitól. A glutation-peroxidáz összetevője, védi a szöveteket a többszörösen telítetlen zsírsav-oxidáció hatásaitól. Antioxidánsként a szelén elpusztítja a szabad gyököket és oxidációval késlelteti a szövetek öregedését és megszilárdulását. Védi a rák ellen, csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát, enyhíti a hőhullámokat és egyéb menopauzás tüneteket, és aktiválja a pajzsmirigy hormonokat. A szelént tartalmazó fehérjék részt vesznek az immunvédelemben és a méregtelenítési folyamatokban.

Ajánlott: Dialízisbetegek, alkoholisták, étkezési rendellenességekkel, étrenddel, egyoldalú vagy mesterséges táplálkozással, nagyon hosszú szoptatás, súlyos hasmenés esetén és nehézfémek szennyezés alkalmával.

Hiány tünetek: Általános rossz teljesítmény, fáradtság, körömváltozások (keresztirányú barázdák), bőrelváltozások (száraz, pikkelyes), a haj ragyogása, fertőzésre való hajlam, allergia, ízületi problémák

Természetes források: Árpa, sör, fekete melasz, korpa, brazil dió, sörélesztő, brokkoli, barna rizs, buchu levelek, vaj, káposzta, macskagyökér, zeller, gabonafélék, csirke, almaecet, fahéj, kagyló, rák, uborka, tejtermékek, kutya fű, tojás, fokhagyma, szemek, zöld leveles zöldségek, hibiszkusz, ho shou wu gyökér, vesék, bárány, máj, homár, húsok, tej, bogáncsmag, melasz, gomba, szerecsendió, dió, zab, hagyma, tenger gyümölcsei, svájci mángold, tonhal, fehérrépa, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona.

SZILICIUM (SI)

Anti-arterioszklerotikus. Szilíciumra van szükség a csont felépítéséhez, növekedéséhez és a kollagén kötőszövet-termeléséhez. A szilícium fontos az egészséges körmök, a bőr, a haj és a csontképződés szempontjából. Szükség van az egészséges artériák fenntartására és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ellensúlyozza az alumínium toxicitás hatásait és javítja a kalcium bevitelt.

Szilicium források: Lucerna, cékla, kaliforniai paprika, barna rizs, dulse, Echinacea gyökér, szemhéjfű gyógynövény, goldenseal gyökér, zöld leveles vegetabls, zsurlófű, máj, anyatej, szójabab, teljes kiőrlésű gabona.

VAS (FE)

A vas fontos szerepet játszik a fehérjével és rézzel történő hemoglobin termelésében, valamint a vörösvértestek és a limfociták oxigénellátásában. A vas javítja az enzimek működését a fehérje anyagcserében, és fokozza a kalcium és a réz funkcióit. A vékonybélben felszívódik, és a májban, a lépben, a csontvelőben és a vérben tárolódik. Vasra van szükség a B-vitaminok metabolizmusához.

Vas források: Mandula, avokádó, bab, marhahús, cékla, kék cohosh, korpa, sörélesztő, brokkoli, henteseprő, kesudió, kaviár, cheddar sajt, csicseriborsó, kakaó, datolya, ördögkarom, szárított gyümölcs, dulse, tojás, tojássárgája, garbanzo bab, zöld leveles zöldségek, spenót, szív, moszat, vese, hüvelyesek, lencse, máj, köles, melasz, mullein, kagyló, osztriga, petrezselyem, őszibarack, körte, pennyroyal, pisztácia, burgonya, baromfi, aszalt szilva, sütőtök, mazsola, rizs, tengeri moszat, szezámmag, szójabab, napraforgómag, nyelv, dió, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona.

ORTHOMOLEKULÁRIS BŐRÉPÍTŐ TERÁPIA – SKIN BOOSTER KEZELÉSEK

Időpontfoglalás: 30/4955-255
Palatinus Kozmetika Kecskemét, Akadémia krt. 32.

ELŐTTE-UTÁNA EREDMÉNYEK:

SZÉPSÉGMARKETING ÍGÉRETEK HELYETT VÁLASZD A TUDOMÁNY ALAPÚ KOZMETOLÓGIÁT: PALATINUS KOZMETIKA WEBSHOP

ÖREGEDÉSGÁTLÁS & KOLLAGÉNSTIMULÁLÁS ÉRETT BŐRÖK SZAKSZERŰ ápolása professzionális kozmetikumokkal:

Még szintén kedvelheted...